Kolbasa xərçəng xəstəliyi riskini artırır – XƏBƏRDARLIQ

Amerikanın onkologiya cəmiyyətinin tədqiqatçıları söyləyiblər ki, hər gün ət məhsullarından – kolbasa, sosiska, vetçina və digərlərindən istifadə edən insanların çoxu döş xərçənginə tutulur.

 

Medpress.az-ın xarici mediaya istinadən verdiyi xəbərə görə, alimlər ümumilikdə 1 milyondan çox qadının iştirak etdiyi 15 araşdırmanın nəticələrini təhlil ediblər. Nəticədə onlar belə qənaətə gəliblər ki, hər gün 25-30 qram emal edilmiş ət yeyənlərdə xərçəng riskinin inkişafı belə qidaları gündə minimum 2-5 qram qəbul edənlərlə müqayisədə 9 faiz çox olur.

 

Söhbət süni dad yaratmaq yolu ilə hazırlanan duzlaşdırılmış, hisə verilmiş, konservləşdirilmiş ətdən gedir.

 

Xərçəng riskinin artmasının meydana çıxması emal edilən ətdəki nitrit natriumunun (E-25) miqdarından asılıdır. 

 

Tədqiqatçılar onu da əlavə edirlər ki, həddindən çox emal edilmiş ət məhsullarından istifadə təkcə döş xərçənginə yox, eyni zamanda xərçəngin digər növlərinə tutulmağa da gətirib çıxara bilər. 

 

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir