Karantin şəraitində keçirilən bayram günlərində düzgün və faydalı qidalanma

Koronavirus pandemiyası ilə əlaqədar olaraq bu ilki bayram tətili günlərini bir çox insanlar karantin şəraitinə uyğun olaraq evdə qeyd edəcək. Aktiv tətil keçirmək imkanı olmadığından, bayram günlərində yediyimiz qidaların orqanizm tərəfindən rahatlıqla mənimsənilməsi və yan fəsadların olmaması üçün Medpress.az  mütəxəssislər tərəfindən tövsiyyə olunan məsləhətləri diqqətinizə çatdırır.

 

Yeməyinizin kalori miqdarı bədənin enerji xərclərinə uyğun olmalıdır. Yeni il tətillərini aktiv şəkildə keçirməyi planlaşdırırsınızsa, qidalanma balanslı olmalıdır və% 20 protein, 30% yağ və 50% karbohidratdan ibarət olmalıdır. Ancaq tətillərinin çoxunu karantin səbəbindən hələ də televizorun qarşısında masada oturaraq keçirməyi planlaşdıran insanlar kateqoriyası balanslı bir qidalanmaya diqqət yetirməlidir və “boşqab qaydası” bu işdə sizə kömək edəcəkdir: təzə tərəvəzlər və ya yüngül tərəvəz salatları / sobada bişmiş tərəvəzlər boşqabınızın yarısını götürsün, təxminən dörddə biri “ağır” mayonez  qatılmış (olivie, “kürk altında siyənək” ) salatlar və qalan ət, balıq və ya quş əti! Şirniyyatlara gəldikdə, onlar qida rasionunun təxminən 10% -ni təşkil etməlidir. Hər iki gündə kiçik bir dilim tort, “cinayət” sayılmayacaq.

 

– Yeni il menyusuna tərəvəz və meyvələri daxil edin, yalnız şirniyyat deyil. Meyvə və tərəvəzlər bədəninizdəki stresin öhdəsindən gəlməyə və çox yeməməyinizə kömək edəcəkdir. Bundan əlavə, tərəvəzdəki fermentlər qidanı tez həzm etməyə kömək edir. Yeni il süfrəsindəki əsas yeməklərdən yağlı dəniz balığına üstünlük verməyə dəyər, çünki tərkibində doymamış yağ turşuları, alkoqolla birlikdə yemək yeyərkən əmələ gələn sərbəst radikallarla mübarizədə kömək edən A və D vitaminləri var.

 

– Suyu unutmayın. Qışda da, xüsusən spirtli içki qəbul edərkən kifayət qədər sadə,  qazsız su içməlisiniz. Şəkərli qazlı içkiləri məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır, tərkibində karbohidratlar var və karbon dioksid çox yeməyə səbəb olur, fermentasiya əmələ gətirir və alkoqolun qana sorulmasını sürətləndirir.

 

Bayramlardan sonra qalan yeməklərin saxlanma müddətinə diqqət yetirin. Bu xüsusilə salatlar üçün keçərlidir. İdeal olaraq, bir neçə gün əvvəldən hazırlamayın. Təcrübə göstərir ki, qida zəhərlənməsinə və yeni il tətilində infeksion xəstəliklər şöbələrinə tez-tez baş çəkməyə səbəb olan “keçən il”dən qalan yeməklərdir.

 

Salatların rəf ömrünə və saxlama şərtlərinə xüsusi diqqət yetirməyə dəyər.

 

Çeşitli dolguları olan piroqlar və kremli tortlar  soyuducuda saxlanılmalıdır.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir