Antibiotik qəbul edəndə soğan yeməyin – XƏBƏRDARLIQ

Antibiotik istifadəsi zamanı qidalanmanın vacibliyinə diqqət çəkən mütəxəssislər, antibiotiklərin bağırsaqlarda bakteriya balansında dəyişikliyə yol aça biləcəyini vurğulayır. Antibiotik istifadə edərkən necə qidalanmaq lazım olduğuna dair önəmli məlumatlar bunlardır.

 

Medpress.az-ın xarici mətbuata istinadən verdiyi xəbərə görə, antibiotikdən istifadənin bağırsaqlarda yaşayan faydalı bakteriyaların sayının azalmasına, faydalı və zərərli bakteriyalar arasındakı tarazlığın dəyişməsinə yol aça biləcəyini vurğulayan mütəxəssislər bu məqamda düzgün qidalanmanın son dərəcə əhəmiyyətli olduğunu xatırladır.

 

Antibiotiklərin hər növ soyuqdəymə zamanı həkimlə məsləhətləşmədən istifadə edilməsinin tez-tez yol verilən səhvlərdən biri olduğunu xatırladan mütəxəssislər gərəksiz antibiotik istifadəsinin sağlamlığa mənfi təsir göstərə və antibiotik müqavimətinə səbəb ola biləcəyini də vurğulayır. Mütəxəssislər, bu səbəbdən antibiotiklərin mütləq həkim nəzarətində istifadə edilməsinin lazım olduğunu bildirir.

 

Antibiotik istifadə edərkən qidalanmada diqqət edilməsi lazım olan məsələlərə dair əhəmiyyətli məlumatlar bunlardır.

 

Hər hansı bir bakteriya infeksiyasının qarşısını almaq üçün istifadə edilən antibiotiklər, bağırsaqlarda yaşayan digər bakteriyaların də sağ qalmalarına təsir edə bilər. Antibiotik istifadəsi belə bir vəziyyətə səbəb olduqda, adətən mədə bulanması, ishal, iştah itkisi kimi mədə-bağırsaq əlamətləri ortaya çıxır. Antibiotik istifadə edərkən əks təsirlərin azaldılması və antibiotik müalicəsi sonrası bağırsaqlarda bakteriya tarazlığının bərpa edilməsi son dərəcə mühümdür.

 

Antibiotik istifadəsi zamanı kifayət qədər və tarazlaşdırılmış qidalanmanın fəsadların qarşısını almağa və sağalma prosesinin sürətlənməsinə yardımçı ola biləcəyi xüsusi vurğulanır. Antibiotik istifadəsi zamanı və sonrakı dövrdə xüsusilə probiyotik və prebiyotiklər, K vitamini, çöküntü və lifdən zəngin qidalar böyük əhəmiyyət daşıyır.

 

Probiyotik zəngin qidalar

 

Antibiotik istifadənin nəticəsi olaraq bağırsaqlardaki faydalı bakteriyaların sayı azaldığı üçün zərərli orqanizmlər müxtəlif problemlərə yol açır. Bu səbəbdən antibiotik istifadəsi gündəmə gələndə, probiyotik qidaların də istifadəsi təklif edilir.

 

Probiyotik bakteriyalardan laktik turşu mikroblarını ehtiva edən qatıq, pendir, kefir, tarhan və turşu kimi qıcqırmış qida istifadəsi, antibiotik istifadəsi sonrası dəyişən bakteriya tarazlığının yenidən qazanılması və əks təsirlərin azaldılmasında təsirli ola bilər.

 

Prebiyotiklər bağırsaqlarda probiyotiklərin qidasıdır və həzm olunmayan qida elementləridir. Beləliklə, bağırsaqlarda canlı bakteriyaların səhiyyə təsirlərindən bəhrələnmək üçün qidalanmada prebiyotik qida mənbələrinə da yer verilməsi lazımdır.

 

Zəncirotu, yulaf, soğan, banan və quşqonmaz kimi prebiyotik qidalar, probiyotik qidalarla birlikdə işlədiləndə antibiotik istifadəsi sonrasında bağırsaqlarda tarazlığı bərpa etməyə yardımçı olur.

 

K vitamini: Bəzi bağırsaq bakteriyaları orqanizmdə qanın laxtalanmasına cavabdeh olan K vitaminini istehsal edir. Antibiotik istifadəsi bağırsaqdakı bakteriya tarazlığını pozduğu üçün uzun müddətli antibiotik istifadələrində K vitamini əskikliyi də görünə bilər. Antibiotik istifadəsində və sonrakı dövrdə yaxşı K vitamini mənbəyi olan tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən zəngin qidalar qəbulu faydalı olur.

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir