Xarab olan qidalar sağlamlığımız üçün ciddi bir təhdid vasitəsi təşkil edir. Qidaların xarab olub-olmadığını anlamaq üçün tətbiq edə biləcəyiniz müxtəlif üsullar var. Yumurtadan şokolada qədər qidaların xarab olub-olmadığını anlamaq üçün nə etməliyik?
Medpress.az xarici mətbuata istinadla qidaların keyfiyyətinə nəzarət edə biləcəyimiz üsulları təqdim edir.
Şokoladın keyfiyyətini necə bilmək olar?
Bəzi istehsalçılar, şokoladındakı kakaonun həqiqi mahiyyətləri haqqında yalan deyə bilər. Şokoladı əlinizə alın və sındırın. Sındıqdan sonra çıxan səsə qulaq asın. Şokoladı qırarkən yüksək bir klik səsi duyursunuzsa, bu şokolad yüksək kakao yağına malikdir. Daha az kakao yağı tərkibinə malik şokolad yumşaq və tutqun bir səs çıxarır.
Yumurtanın keyfiyyəti necə bilinir?
Bu sadə test sayəsində yumurtanın təzə olub-olmadığına nəzarət etmək mümkündür. Bir stəkan suya bir yumurta qoyun. Əgər yumurta suyun dibinə batıb qalırsa təzədir. Ancaq yumurta müəyyən bir mövqedə dayanırsa məhsul təxminən 1,2 həftəlikdir. Əgər yumurta su üzünə çıxırsa, yemək üçün olduqca köhnədir. Yumurtalar köhnəldikcə, qabıq hissəsindən daha çox hava daxil olur.
Bananın keyfiyyətini necə yoxlamalı?
Təbii və təbii olmayan bananlar arasındakı əsas fərq: Ənənəvi bananlar sintetik gübrələr, böcək öldürücü və herbisitler istifadə edilərək yetişdirilə bilər. Təbii meyvə, təbii maddələrin köməyi ilə böyüyür. Bir çox insan təbii kimi etiketlənən bananların daha asan çürüməyə başladığını fərq edər.
Bananları seçərkən grimsi rənglərdən çəkin. Bu bananlar ləzzətli deyil və rəngləri yetişmədən və ya çox uzun müddət əlverişsiz şəraitdə saxlandıqları mənasına gələ bilər. Əsl sarı rəngli bananları seçin. Üzərində ləkələr olan bananlardan uzaq durmayın: Bu meyvələr tamamilə yetişir və ətiri və ləzzəti daha yaxşıdır.
Quru meyvələrin keyfiyyəti necə müəyyən edilir?
Bəzi istehsalçılar, qurudulmuş meyvələri daha cazibədar hala gətirmək və rəng itkisinin qarşısını almaq üçün qoruyucu maddələr əlavə edirlər. Bu meyvələr sağlamlığınız üçün təhlükəli sulfitlər verər. Təhlükənin qarşısını almaq üçün, parlaq rəngli və parlaq olanlardan çox təbii darçını və ya grimsi rənglərlə qurudulmuş meyvələri seçin.