Kələmi tez-tez yemək lazımdır – SƏBƏB

Ailədə kələm ən müxtəlif tərəvəzlər arasında ən sevimlilərdən biridir.  Əgər siz kələmi maraqsız tərəvəz hesab edirsinizsə, onda yəqin ki, onunla pis tanış olmusunuz. Rəngli, brokolli və ağbaşlı kələmdən başqa, Brüssel, kolrabi, Pekin, kale, romanesko və digər az yayılmış növləri var.

 

Medpress.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, onların hamısı xeyirlidir və tamamilə müxtəlif üsullarla hazırlana bilər – çoxu kal formada dadlıdır, digərləri isti yeməklərin hazırlanması üçün yararlıdır.

 

Yeri gəlmişkən, turşuya qoyulan kələm bütün faydalı maddələri maksimum qoruyur, o, C vitamini ilə təzə kələmlə müqayisədə daha zəngindir.

 

Ağ kələmi xam şəkildə az miqdarda duz, bitki yağı və limon şirəsi ilə qarışdırıb yumşalana qədər qarışdırın. Kələm orqanizmi şlaklardan, zəhərlərdən, sərbəst radikallardan və xolesterinin artıqlarından təmizləmək bacarığına malikdir. Kələmin tərkibində çoxlu vitamin, mineral, sellüloza və antioksidantlar saxlanılır.

 

Kələmin yarpaqlı növü iltibah prosesləri ilə səmərəli mübarizə aparan antioksidantla zəngindir,

 

Kələmdə orqanizmdəki su-duz balansını saxlamağa kömək edən maddələr var, “pis” xolesterini çıxarır və insulinə qarşı müqaviməti gücləndirir. Kələm arıqlamaq istəyənlər üçün də yaxşı köməkçi ola bilər, o, metabolizmi normallaşdırır, kalorisi çox azdır.

 

 

 

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir